cum-sa-te-lasi-de-fumat

Cum sa te lasi de fumat

Fumatul este o problema actuala pentru societate datorita impactului asupra sanatatii. In intreaga lume exista aproximativ 1,3 miliarde de fumatori si 650 milioane dintre acestia vor deceda prematur din cauza consumului de tigari.

cum-sa-te-lasi-de-fumat

cum-sa-te-lasi-de-fumat

Se cunosc deja afectiunile legate de acest obicei dezastruos: cancere, boli de inima, infarctul de miocard, comlicatii ale sarcinii, boli ale cavitatii bucale.

Fumatul agraveaza astmul bronsic si diabetul zaharat si compromite vindecarea ranilor.

Aproximativ 70% dintre fumatori vor sa abandoneze acest obicei si 44% au avut cel putin o incercare de a se lasa de fumat in fiecare an.

Persoanele care se adreseaza medicilor sau asistentelor pentru consiliere reusesc intr-un procent de 2 ori mai mare sa abandoneze acest obicei daunator.

Dependenta de tutun are caracteristicile oricarui alt stil de dependenta. De exemplu nicotina este o substanta psiho-activa care determina toleranta. Fumatorul are nevoie de cantitati din ce in ce mai mari de tutun pentru a se simti bine. In momentul in care incearca sa renunte la fumat, apare acel sindrom de abstinenta, simtind nevoia de a fuma din nou.

Cei mai multi consumatori de tutun nu reusesc sa renunte permanent la acest obicei, experimentand periodic decaderi.

Dependenta de tutun se poate trata. Important este ca fumatorul sa se adreseze unui medic sau unor centre specializate in programe antifumat. Exista si programe coordonate online, pe internet, insa impactul unui medic care supravegheaza si ofera consiliere este de neinlocuit. Impreuna cu medicul, fumatorul va stabili data de la care va abandona tigarile si va anunta familia si prietenii de aceasta decizie. Vor fi discutate apoi schimbarile care vor avea loc in urma abandonarii tutunului si vor fi indepartate toate pachetele cu tigarete din casa.

In perioada in care invata sa traiasca fara tigari, medicul va supraveghea toate modificarile prin care trece organismul pacientului. Poate controla starile negative sau depresive, cresterea in greutate si poate oferi suport si consiliere. Deasemenea medicul poate prescrie tratamente medicamentoase sau alte produse cu nicotina, de exemplu guma de mestecat sau plasturi, care sa diminueze simptomele datorate renuntarii la fumat.

Asadar, daca vrei sa afli cum sa te lasi de fumat, adreseaza-te medicului de familie sau sectiei de pneumologie din cel mai apropiat spital.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>