Bebelusul / copilul se teme de doctor, ce sa fac? (II)

Gandeste-te ca de regula, in sala de asteptare sunt si alti copii. Daca il lasi sa urle, sa se tavaleasca pe jos in fata usii sau sa planga cu sughituri la iesire, ii va ingrozi pe toti ceilalti. Vorbeste-i calm dar ferm si incearca sa ii distragi atentia.
De regula, in cabinet exista o multime de plansete ciudate si de obiecte nemaivazute. Medicul ii poate da stetoscopul sa iti asculte tie inima sau ii poate da cateva explicatii pe intelesul lui.
Toti copiii au o doza de curiozitate stiintifica. Ea trebuie incurajata pentru ca ii ajuta sa isi depasesca teama.
In strainatate, cultura medicala este la fel de importanta ca si cultura civica. Copiii sunt invatati de mici sa acorde primul ajutor.
Adolescentii sunt incurajati sa lucreze voluntar in clinici sau sa devina donatori de sange.
Adultii isi respecta cu strictete programarile periodice la controalele de rutina, isi fac setul complet de analize cel putin o data pe an, nu fug de dentist. Copiii lor cresc cu un exemplu viu ca relatia cu medicul este un aspect pozitiv, nu un motiv de frica. Noi ne temem ca in secolele trecute sa aflam ca suferim de vreo boala, barbati in toata firea lesina cand vad un ac oricat de mic si sunt incapabili sa asiste la nasterea propriului copil.

Preferam sa ne pierdem dintii de frica frezei dentare. Multi dintre noi afirma cu mandrie ca nu au mai fost la medic de 20 de ani, ca si cum asta ar fi garantia sanatatii… si ne miram ca micutii nostri sufera de o adevarata fobie a halatelor albe.

Nu iti vei convinge copilul ca este pentru binele lui sa mearga la doctor, decat intr-un  singur fel. Cand vrei sa demonstrezi ca alimentele sanatoase sunt si gustoase, nu tii discursuri ci le mananci cu pofta. La fel si in cazul nostru. Schimba-ti atitudinea fata de sanatatea proprie. Du-te la medic de cate ori este nevoie. Comporta-te ca un adult responsabil, nu lesina in fata cabinetului si nu te plange din orice.
Lasa-ti copilul sa asiste cand faci o injectie sau cand ti se ia sange. Daca nu iti simte spaima, nu se va speria nici el. Il poti lua cu tine si la dentist si la medicul de familie dar tine-l departe de spitale, mai ales daca te refaci dupa o interventie dificila. Toate acestea il ajuta sa se acomodeze cu lumea medicala iar ceea ce cunoaste nu mai reprezinta un pericol.