copil-la-olita

Cum inveti copilul sa faca la olita

Nu exista o varsta standard de la care copiii incep sa faca la olita. Fiecare are ritumul lui.copil-la-olita

Dar exista intotdeauna semne care iti arata ca este pregatit sa renunte la scutece. Devine mai interesat de baie, iti spune cand trebuie sa isi faca nevoile sau cand trebuie sa ii fie schimbat scutecul. In general varsta recomandata de a trece de la scutece la olita este intre 18-24 de luni. Nu trebuie sa fortezi copilul in a scapa de scutece cat mai repede. Lasa-l sa se obisnuiasca treptat.

Care sunt primii pasi?

In primul rand trebuie sa cumperi olita sau olite in modele cat mai vesele.
Apoi hainute care sa fie usor de scos. Ar trebui sa iei olita dupa tine, oriunde ati merge.
Mai mult, poti achizitiona o suprafata de sprijin, un fel de scaunel ajustabil tuturor toaletelor, perfecta pentru plecari. Alege anumite perioade ale zilei in care sa duci copilul la olita, pe langa momentele in care iti spune chiar el cand are nevoie: cand se trezeste, inainte de culcare, dupa ce ia pranzul.

Locatia pentru olita conteaza si ea. Aseaza olita in locul in care copilul se simte cel mai in largul sau, iar cand mici accidente au loc, ia totul cu calm.
O atitudine pozitiva il va ajuta sa invete mai repede ca trebuie sa mearga la olita. Noaptea, copilul ar putea avea dificultati in a-si controla nevoile. Prin urmare ai putea incerca sa pui o folie protectoare dessupra saltelei patutului si asigura-te ca ai suficient de multe hainute de rezerva.

Unii copiii raspund mai bine la invatarea unui nou comportament, prin recompense. Asa ca poti folosi, spre exemplu, un tabel motivational cu etichete amuzante, pe care sa marchezi de fiecare data cand micutul a facut la olita.

O alta varianta ar fi sa ii oferi dupa fiecare facut la olita, ceva ce sigur stii ca i-ar placea copilului: o gustasre, un cadou simbolic, o poveste inainte de culcare. Nu uita sa il lauzi de fiecare data cand face la olita, incurajand noua etapa prin care trece.
Incurajeaza-ti copilul sa spuna de fiecare data cand vrea sa mearga la olita, asigurandu-l de fiecare data cand nu reuseste, ca poate incerca intotdeana mai tarziu.

Pentru a se obisnui cu olita, lasa copilul sa stea pe ea si cu scutece dar si fara. Iar pentru baieti, la inceput este mai bine sa invete sa urineze stand jos, pana cand se obisnuieste cu ideea ca nu mai are nevoie de scutece. Poate ca si compania ursuletului preferat il va ajuta pe cel mic sa vada olita cu mai putina teama.
Cand apa trebuie trasa, invata copilul cum trebuie facut si acest procedeu.

De asemenea, amintetse-i de fiecare data cand merge la olita ca trebuie sa se spele pe maini dupa ce a terminat.

Nu exsita o metoda exacta prin care sa iti convingi copilul sa faca la olita. Insa exista diverse trucuri care functioneaza, tinand cont de personalitatea copilului.
Ai putea incerca un joc prin care sa ii reamintesti cand ar fi momentul de mers la olita, folosind un ceas care canta. Unii copii pur si simplu se sperie de ceea ce se intampla cu organismul lor atunci cand trebuie sa isi faca nevoile la olita. Asa ca le poti explica intregul proces cu ajutorul unei carti de anatomie pentru copii.

Cand micutul s-a obisnuit deja cu olita si poate purta acum haine de om mare, iesiti sa sarbatoriti evenimentul.