desene-animate-copii

Desenele animate la copii

Desenele animate ca si povestile, dar mai mult decat acestea pentru ca implica si analizatorul vizual, au darul de a modela mintea copiilor, inca frageda si receptiva la orice influenta. Inca neformata, mintea nazdravanului tau, tinde sa nu faca diferenta intre real si fantastic. De multe ori, ceea ce vede in filmele de desene animate, reprezinta pentru el tot atata realitate cat ar reprezenta pentru tine o emisiune de stiri. De aici, o serie de manifestari care au la baza urmatoarele: imitatia, modelul, fantasticul, identificarea, imaginatia, gandirea, memoria, simtul estetic, agresiunea. desene-animate-copii

Studiile au aratat ca, inca de la 14 luni, daca copilul urmareste la televizor cum este dezasamblata o jucarie, el va incerca singur manevra acasa. Acest lucru se intampla si in cazul desenelor animate. Nu degeaba in compania prietenilor, copilasul tau isi va asuma rolul eroului din filmuletul preferat.
Aceasta imitatie  duce la formarea si apoi intarirea prin repetitie, a unor comportamente imprumutate din lumea fantastica a animatiei. In general, copilul adopta modelele de comportament de la parintii lui. Atunci cand acestia nu sunt disponibili sau cand timpul petrecut in fata desenelor animate este mai mare decat cel petrecut cu parintii, copilul tinde sa isi aleaga ca model, unul dintre eroii pe care ii admira.
La o varsta frageda, acest model este preluat fara discernamant, fara a fi adaptat si modificat. Fantasticul, prezentat in filmele de desene animate, poate fi extrem de incitant pentru piticul tau, dornic de noi experimentari si de noi cunostinte. Fantezia care se ravarsa din desenele animate poate produce cu usurinta modele fiabile ce merita a fi incercate.
Pentru nazdravanul tau, totul se petrece la granita, atat de fragila pentru el, dintre real si imaginar. El are deja experienta in domeniu, orice joaca metamorfozeaza realul, il topeste in minunatiile produse in mintea lui prolifica. De multe ori, identificarea cu eroul favorit, poate ajunge la un punct care sa te sperie. Il auzi adesea cum vorbeste asemenea eroului preferat, cum face dreptate sau cum se lupta pentru a-si salva prietenul aflat la ananghie. Pentru micut, povestea animata prinde viata. O viata pe care el insusi o creeaza, materializand-o prin mijloace proprii, simbolice sau reale.

Desenele animate contribuie la dezvoltarea imaginatiei, in timp ce eroii lui, admirati pana la lacrimi, se lupta pentru o cauza nobila, copilasul este capabil sa anticipeze intamplari din film, devenind el insusi un adevarat regizor. Nu in ultimul rand, problemele prezentate in cadrul filmelor de desene animate, il stimuleaza pe micutul tau sa gaseasca noi si noi solutii, pentru a-i putea ajuta pe prietenii lui aflati in impas. El rezolva situatii limita, inventeaza tot felul de artificii, pentru a contribui la desfasurarea povestii dupa bunul sau plac. Urmarind un serial de desene animate, memoria micutului tau va fi stimulata sa retina fapte, intamplari, denumiri, parole, despre ce a fost vorba in episoadele trecute. In acest fel, el va fi stimulat sa retina si sa puna la contributie aceasta capacitate de inmagazinare a cunostintelor si informatiilor.
Placerea pentru frumos, poate fi si ea stimulata in cadrul desenelor animate, prin prezentarea antitetica care le este facuta personajelor principale. Binele si raul sunt mereu diferentiate prin uratenie si frumusete. De multe ori, mai ales in filmele mai noi de desene animate care prezinta scene de lupta, de razboi, personajele negative obtin prin forta lor malefica, mai multa putere, respect, subordonare, bogatii. De multe ori, modul si mijloacele prin care personajul negativ isi obtine tot ce doreste, siretlicuri, minciuna, lovituri pe la spate, agresiune, hotie, tinde sa il atraga pe micut. Rautatea confera putere si de multe ori, puterea este un miraj care acapareaza mintile fragede, care nu fac inca diferenta clara intre forta binelui si cea a raului. Poate ca ai dori ca cel mic sa nu se mai uite toata ziua la televizor. Acest lucru, depinde in mare parte de tine. Incearca sa ii oferi mai mult din timpul tau si gaseste variante de petrecere a timpului liber care trebuie sa fie mai atractive decat vizionarea desenelor animate. Daca inca nu a prins mania desenelor animate, este foarte bine.  Incearca sa ii faci inca de la bun inceput un program strict, evitand dependenta de televizor.
Ti se pare ca prea imita tot ce se intampla? Incearca sa ii explici ca este o diferenta intre ceea ce se intampla acolo si posibilitatile pe care el le are. Explica-i ca de multe ori, actiunile care in acea lume fantastica nu au nicio urmare grava, pot face mult rau in realitate. Se uita la desene animate prea violente? Tu poti sa ii oferi alte solutii. Inchiriaza casete video cu filme de desene animate clasice sau cu povestiri biblice. In acest fel vei incepe sa ii cultivi bunul gust si il vei invata sa aprecieze calitatea. Iata cateva reguli de aur pe care ar trebui sa le respecti.

Limiteaza orele de vizionare a desenelor animate. Ajuta-l sa aleaga cateva care ii plac si limitati-va la acelea. Asta nu inainte de a le verifica tu, de a vedea daca acelea merita a fi privite. Nu il lasa singur cu televizorul. Desi pare comod, unele lucruri neintelese si neexplicate la timp, pot crea confuzii. Este bine sa fii si tu acolo. Nu pune televizorul in camera lui si nu ii acorda acces nelimitat la televizor. Fa tot posibilul sa procuri desene animate in care razboiul si luptele sa nu fie subiectul principal si incearca sa il obisnuiesti cu un alt fel de povesti. Nu il lasa sa te manipuleze in incercarea lui de a vedea desene animate cand are chef. Trebuie sa inteleaga ca televizorul nu este doar al lui. Incearca sa nu il lasi sa se identifice cu lumea fantastica a desenelor animate.
Acest lucru il poti face simplu, aratandu-i si explicandu-i lumea reala, alaturi de tine.