ghid-lectura-copii

Ghid de lectura la copii pe varste

Vom trece in revista un ghid practic de lectura, pe varste.
Daca fiecare mama ar stii cat de important este inceputul lecturii, in mod sigur nu ar mai fi atatea copii care sa intampine greutati in primii ani de scoala, la orele de dezvoltare a vorbirii sau la cele de lectura. Ceea ce trebuie facut, tine doar de rabdarea ta, de cat timp iti rupi din activitatile zilnice pentru a-i citi pustiului cele mai frumoase carti ale copilariei.ghid-lectura-copii


0-6 luni

Chiar daca dupa 3 luni copilul tau incearca sa vada ce gust are ori ii rupe filele cu cea mai mare placere, sa nu crezi ca e prea devreme sa ii dai o carte in mana. Introducand inca de acum cartile in colectia lui de jucarii, ii transmiti mesajul ca invatatul este placut si se are bine cu joaca. Nu ii vei da vreun volum de Platon ci ai sa cauti in librarii carticele cu file groase de carton sau de plastic, cu imagini viu colorate.


 

6 -12 luni

Aceleasi carticele pe care era gata sa le manance cu cateva saptamani in urma, sunt acum prilej de atenta examinare. Este perioada in care culoarea si forma ii atrag atentia. Este perioada in care este indicat sa introduci poezioare scurte si amuzante, rime vesele si imagini viu colorate pe care sa i le povestesti. Carticelele cele mai potrivite sunt cele bogat ilustrate, cu text putin sau deloc, care ii vor permite copilului sa identifice anumite obiecte, fiinte, actiuni pe care deja le cunoaste. Cand desenul are un personaj simpatic, micutul da semne de bucurie ori de cate ori i-l arati. Poti sa asociezi si un mic refren, o melodie simpla sau cateva cuvinte rimate.


 

1-2 ani

Este varsta ideala la care poti sa incepi lecturile. De altfel, povestea de seara ajunge un ritual de la care nu prea te poti eschiva. Copilul are dezvoltarea psihica necesara pentru a intelege o poveste simpla. Are chiar o  mare dorinta de a asculta istorioare nostime. Absoarbe ca un burete toate evenimentele prin care trec eroii lui preferati. Nu se identifica la aceasta varsta cu un personaj curajos si bun dar ii place sa asculte povestea ca succesiune de intamplari minunate, ca univers in care apar trasnite si puse pe sotii, fapturi pe care pana acum le privea si le rostea doar numele.


 

2-4 ani

Hai sa citim! Acesta este noul refren pe care il auzi nu numai seara la culcare. Apetitul pentru povesti minunate cu eroi si intamplari exceptionale, este din ce in ce mai mare. Asa ca poti avea surpriza, placuta de altfel, ca micutul tau sa iti puna cartea in mana de multe ori peste zi. Intre 3-4 ani, vrea actiune, este in faza cu adevarat narativa, intelege cronologic faptele, face legatura dintre cauza si efect, are un bagaj de notiuni care ii permite sa faca asociatii de idei, sa vada cu ochii mintii tot ceea ce ii citesti. Este varsta cand se simte in pielea personajelor, este varsta la care incepe lectura celor mai frumoase carti ale copilariei. Iar pentru tine, apare din ce in ce mai evidenta, nevoia de a fi la curent cu tot ce i-ar placea micutului tau visator.


 

4-6 ani

Pasiunea pentru intamplari minunate si super eroi este la cea mai inalta cota. S-ar putea ca pasiunea pentru carti a copilului tau sa fie atat de mare, incat sa fi inceput deja sa recunoasca literele si chiar sa citeasca. Daca ai avut rabdare si i-ai spus povesti, i-ai cititi cat a vrut, l-ai ascultat cand a simtit nevoia sa iti repovesteasca anumite intamplari, amestecand realul cu fabulosul, ai castigat enorm. Ai in fata ta un viitor scolar care nu va avea dificultati cu cititul in primul an de scoala, care are un vocabular bogat si o dezvoltare psihica excelenta. I-ai cultivat logica, fantezia, puterea asociativa si de concentrare, atentia si in alta ordine de idei,  l-ai facut sa isi interiorizeze valori morale fundamentale precum generozitatea, abnegatia, loialitatea, curajul, sacrificiul pentru o cauza superioara.
La varsta aceasta nu mai ai nevoie de sfaturi pentru a stii ce carti sunt potrivite. Puiul tau iti va spune singur ce vrea. Daca i-ai cultivat cum trebuie placerea povestirii si l-ai facut sa simta cat de minunata este lumea cartilor, ai facut enorm, i-ai dat copilului tau cel mai bun start in viata.