somnul-la-bebelusi

Somnul de dupa amiaza la bebelusi

Problema somnului este foarte serioasa iar studii de specialitate certifica acest fapt.
Copilul caruia i se asigura o perioada de odihna de 2-3 ore in timpul pranzului, are un tonus mai bun, este mai receptiv, mai sociabil, mai bine dispus.
Cel care nu doarme dupa amiaza, din cauza oboselii excesive acumulate de peste zi, are toate sansele sa adoarma greu seara, oricat de mult am insista si sa nu doarma bine nici noaptea. Este posibil ca el sa devina mai nervos, mai agitat, mai mofturos la mancare. Si atunci ne intrebam ce ramane de facut?  Ei bine, are nevoie de odihna.

somnul-la-bebelusiIata acum cateva trucuri ca sa il faci sa doarma.
– Se spune ca povestile sunt hrana sufleteasca pentru copii. Nu porni de la premisa ca daca un copil nu a inceput sa vorbeasca, nu va intelege. De la un an jumatate spre doi ani, pricepe foarte bine si vei vedea cum va fi captivat de lumea povestilor.
– Sunt copii care reactioneaza la auzul versurilor. Poezii pentru cei mici, poeme despre natura, toate pot transmite linistea. Cu atat mai mult daca sunt citite cu o voce blanda si calda.
– Puiului tau ii place muzica? Adu-ti aminte de cantecelele copilariei tale si nu ezita sa testezi o strofa sau un refren dintr-un cantec de leagan ori dintr-o alta melodie care iti vine in gand. Daca nu ai talent si nici voce muzicala  iar copilului tau ii place sa adoarma in sunetul muzicii, pune-i o caseta cu cantece pentru copii sau cu muzica clasica. In orice caz, ceva care sa il imbie la somn, nu sa il agite.
– Un alt truc este sa nu ii dai de mancare in exces si apoi sa il pregatesti de culcare. O plimbare inainte ca sa isi faca digestia, este binevenita. Daca vremea se arata a fi placuta si cel mic agreaza iesirile in aer liber, atunci poti sa recurgi la aceasta metoda. La intoarcere, un dus si un pahar cu lapte cald vor intregi atmosfera necesara unui somn odihnitor.
– Fii aproape de copilul tau. De cele mai multe ori, nu sunt obligatorii tot felul de trucuri complexe si obositoare pentru a-l convinge sa doarma. Simpla prezenta a mamei langa patutul lui, cateva cuvinte, un pupic, sunt suficiente pentru ca puiul tau sa ti se cuibareasca in brate.

Nu uita, indiferent cat doarme la pranz, aceasta relaxare contribuie masiv la dezvoltarea fizica, psihica si intelectuala a copilului. Intr-un cuvant, la sanatatea lui.